Udruga izviđača
"Slavonski hrast"
Osijek
Scout Troop
"Quercus"
Osijek
Izbornik
Službene obavijesti:
 
     
 
 
     
     
     
 
Udruga
 

Ustroj

 
 
 
 
 
     
 
 
 
Za članove
 
     
     
 
 
 
     
     
 
Linkovi
 
     
     
 
 
     
     
 
   
Zadnji put osvježeno: 23. 2. 2021.
webmaster:
broj posjeta:
 
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Uredovni dan udruge je četvrtkom od 18 do 20 sati
u prostorijama Gradske četvrti Jug II, Kaštelanska 42 b, Osijek.

(osim praznicima, srijedom u isto vrijeme)

telefoni: 091/7521414

031/561-235
Članovi, roditelji i zainteresirani dođite. Čekamo Vas.

 

 

Proljetni Scoutball

27.03.2010.g. Na akciji «Proljetni Scoutball» je sudjelovalo 30 tak mlađih izviđača iz Tinke, Grigorice i Bilja.

Najmlađi članovi: poletarci i pčelice za zagrijavanje savladavali su tradicionalnu izviđačku igru «Otimanje marama», koja je neophodna za poznavanje tradicionalne izviđačke sportske igre «Scoutball», a koju izviđači u Osijeku igraju već duže od 40 godina.

Izviđači i planinke su nakon savladavanja pravila «Scoutballa» održali prvo ovogodišnje natjecanje.Akcija je protekla u izvrsnoj atmosferi usprkos proljetnoj kiši.

Nakon igara izviđači su crtali skicu terena, a poletarci su imali temu očuvanje pitke vode, te druženje u izviđačkim prostorijama «Gradska četvrt JUG II» u Kaštelanskoj ul.

PRAVILA SCOUTBALL-a opširno

Scoutball je tradicionalna izviđačka igra spretnosti, brzine i nadmudrivanja protivnika.

 

Cilj:     POBJEDA!

Do pobjede se stiže na dva načina:

1.   Pobjeda pripada ekipi s većim brojem postignutih pogodaka tijekom utakmice.

2.   Izbacivanjem četvrtog od pet protivničkih igrača iz igre. U trenutku kad je i četvrti igrač izbačen iz igre utakmica se prekida.

 

Ekipe:  Scoutball ekipa sastoji se od pet igrača.

 

Izgled terena: Scoutball teren ima oblik pravokutnika. Dužina i širina su dimenzija 25x15 m. Gol (vrata) ima dimenzije 100 x 80 centimetara. Granice kutova i sredina terena vidljivo su označeni. Centar igrališta predstavlja sjecište dijagonala igrališta. Na centar igrališta postavlja se scoutball lopta.

 

Izgled scoutball lopte: Scoutball lopta je valjkastog oblika dužine 20 - 25 centimetara i širine 10 centimetara. Masa scoutball lopte iznosi od 60 -120 grama. (npr. Vrećica od kolčića za šator tipa “Bohinj” (savica) ispunjena travom ili sl.)

 

Izgled scoutball igrača: Scoutball igrač nosi maramu na lijevom boku. Marama mora biti zataknuta u hlače ili u trenirku (s trakom za vezanje), ali ne zavezana ili na bilo koji drugi način osigurana od izvlačenja. Svi odjevni predmeti na gornjem dijelu tijela (majica, T-shirt ili sl.) moraju biti u hlačama i ne smiju onemogućavati pristup marami. Svaki član ekipe mora imati po jednu svijetlu i jednu tamniju majicu (radnu majicu patrole, ekipe ili sl.) – tj .ukupno dvije majice radi lakšeg raspoznavanja u igri. Svaki igrač obavezno mora igrati u tenesicama.

 

Trajanje scoutball utakmice: Regularni dio utakmice podijeljen je u dva poluvremena. Trajanje poluvremena iznosi 10 minuta. Odmor između poluvremena traje 2 minute. Ukoliko se igra sistem ispadanja tj. ako je u utakmici neophodan pobjednik tada se u slučaju neriješenog rezultata igraju dva produžetka u trajanju od po 3 minute. Ako je i nakon produžetaka rezultat neriješen poštuje se pravilo “zlatnog gola” (ekipa koja prva postigne gol ili izbaci četiri igrača protivničkoj ekipi odnosi pobjedu). Organizator zadržava pravo promjene trajanja utakmice zbog organizacijskih razloga.

 

Pravila scoutballa: Prije početka utakmice na centar terena postavlja se scoutball lopta. Igrači obje momčadi stoje izvan igrališta (iza vlastitog gola). Igrač koji “trči na loptu” mora stajati s lijeve strane gola (gledajući prema suparničkom golu) Na znak suca taj igrač trči prema lopti zadržavajući smjer kako bi izbjegao direktni sudar  s protivničkim igračem. Iz istog razloga lopta se smije podignuti isključivo desnom rukom.

Loptu igrač smije dodati suigračima direktno (“iz ruke u ruku”) ili pak dobacivanjem. Pogotkom (golom) se smatra lopta smještena iza gol linije vrata. Pogodak može biti postignut direktnim uguravanjem tj. polaganjem lopte u gol ili pak bacanjem lopte.

Pri polaganju lopte u gol, igrač koji polaže loptu mora biti unutar terena.

 

 “OUT”            - se sudi ako:

1.   igrač s loptom izađe izvan terena

2.   lopta bude bačena izvan igrališta

3.   igrač puca po golu bacajući loptu preko ramena (ako je gol postignut poništava se).

- u slučaju da igrač položi loptu u gol preko ramena ili dodaje loptu preko ramena, bez namjere pucanja, a ona uđe u gol – pogodak se priznaje

U svim slučajevima “out” izvodi ekipa čiji igrači nisu bili posljednji u dodiru s loptom.

 

“KORNER” - se sudi ukoliko

1.   igrač s loptom izađe ili izbaci loptu iza vlastite gol linije

Korner izvodi ekipa koja nije izbacila loptu izvan terena.

 

“MARAMA” - ukoliko igrač ostane bez marame u trenutku u kojem drži loptu u rukama, sudac isključuje tog igrača do sljedećeg gola bilo koje ekipe. Igrač koji je izvukao maramu može povikom “marama” ili “van” obavijestiti suca. Igrač bez marame ne smije uzeti loptu dok ne stavi maramu na lijevi bok.

 

Loptu ubacuje u igru ekipa čiji igrač nije isključen iz igre u opisanom slučaju.

 

 

“RUKA” - igrač kojem je izvučena marama ima pravo viknuti “ruka“ i time obavijestiti suca da mu je marama izvučena dok nije imao loptu u rukama. Sudac donosi konačnu odluku o (ne)isključenju igrača. Ukoliko igrač kojem je izvučena marama ne vikne “ruka”, sudac ima pravo pustiti prednost (čak i ako je protivnički igrač viknuo “marama”, ali  je sudac procijenio da je igrač kojem je izvučena marama u tom trenutku nije u rukama držao loptu).

 

Ako je dosuđena ”ruka” loptu u igru ubacuje ekipa čijem je igraču izvučena marama.

 

KAŽNJAVANJE IGRAČA: Sudac ima pravo isključiti igrača do sljedećeg gola ili do kraja utakmice u slučaju da:

 

·      igrač koji “trči na loptu” ne zadržava svoj smjer trčanja i time izazove izravni sudar s protivničkim igračem

·      igrač nogom “ide na loptu”

·      igrač grubo (udaranjem, izguravanjem s terena) ometa igru drugih igrača

·      igrač ne poštuje odluke suca

·      igrač psuje ili izaziva svađu / tuču među igračima

·      igrač baci na tlo izvučenu maramu

·      sudac također može dodijeliti i žuti karton (u slučaju da igrač na istoj utakmici zaradi dva žuta kartona ide van do kraja utakmice, a ako zaradi dva žuta kartona u istom kolu, za drugi žuti karton izlazi do idućeg gola)

 

Pozdrav, Leo

 

23 Mar 2010 by Frele


Content Management Powered by CuteNews

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
Ne zaboravi:
 
plati članarinu za 2021.

pazimo na epidemiološke mjere

     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Ured: Kaštelanska 42b
Crkvena 95 b
31000 Osijek