Udruga izviđača
"Slavonski hrast"
Osijek
Scout Troop
"Quercus"
Osijek
Izbornik
Službene obavijesti:
 
     
 
 
     
     
     
 
Udruga
 

Ustroj

 
 
 
 
 
     
 
 
 
Za članove
 
     
     
 
 
 
     
     
 
Linkovi
 
     
     
 
 
     
     
 
   
Zadnji put osvježeno: 23. 2. 2021.
webmaster:
broj posjeta:
 
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Uredovni dan udruge je četvrtkom od 18 do 20 sati
u prostorijama Gradske četvrti Jug II, Kaštelanska 42 b, Osijek.

(osim praznicima, srijedom u isto vrijeme)

telefoni: 091/7521414

031/561-235
Članovi, roditelji i zainteresirani dođite. Čekamo Vas.

 

 

UPOZORENJE TOPLINSKI VAL

Na sunce se nikako ne bi smjelo izlaziti između 11 i 17 sati, posebno kad našu zemlju zahvati toplinski val. Ovo se posebno odnosi na najugroženije skupine, odnosno djecu i starije osobe. ‘Uzimati dovoljne količine tekućine, ne se izlagati prevelikim tjelesnim naporima, ne konzumirati alkohol.

Djeca se posebno trebaju mazati zaštitnim kremama i obavezno nositi šešir. Stariji bi ljudi trebali boraviti u klimatiziranim prostorima koji se redovito zrače. ‘Prvo i osnovno pravilo kod velikih temperatura je koristiti hladovinu, ne izlagati se jakom suncu. Visoko je UV zračenje, lako dođe i do opeklina, i do poremećaja općeg stanja.

Temperature od 35 stupnjeva očekuju se već ovog vikenda. ‘Ono što treba napomenuti je da nas od ponedjeljka pa prema sredini tjedna očekuje više nestabilnosti u prvom redu pljuskova i grmljavine. Visoke temperature će se nastaviti i uz te pljuskove’

Zahlađenje se očekuje za ovaj vikend. Danas i u sutra u petak 16.srpnja velika je mogučnost od toplinskog udara, pa ovo shvatite ozbiljno.

Toplinski udar

Toplinski udar je stanje povišene tjelesne temperature koje nastaje zbog pojačane tjelesne aktivnosti u uvjetima visoke temperature i vlage zraka, kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela nisu više sposobni osloboditi višak topline u okolinu. Najvažniji mehanizam osloboađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati i tijelo nema načina da se riješi viška topline. Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako im se ne pruži pomoć.

Znakovi toplinskog udara:

  • Osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir.
  • Koža je suha i crvena. Kod mlađe osobe može biti i znojna.
  • Gubitak svijesti.
  • Tjelesna temperatura izmjerena u crijevu iznosi 42°C ili više.

POSTUPAK

  • Bolesnika prenesite u hladnu prostoriju ili hladovinu. Skinite mu odjeću. Ako nije pri svijesti, okrenite ga u bočni položaj.
  • Polijevajte ga hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istovremeno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama. Ne stavljajte mu led na kožu. Hlađenje treba trajati dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C.
  •  
  • primjetite li znakove nazovite hitnu

15 Jul 2010 by Leo


Content Management Powered by CuteNews

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
Ne zaboravi:
 
plati članarinu za 2021.

pazimo na epidemiološke mjere

     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Ured: Kaštelanska 42b
Crkvena 95 b
31000 Osijek