Udruga izviđača
"Slavonski hrast"
Osijek
Scout Troop
"Quercus"
Osijek
Izbornik
Projekt prihvatite izazov
 
     
 
 
     
     
     
 
Udruga
 

Ustroj

 
 
 
 
 
     
 
 
 
Za članove
 
     
     
 
 
 
     
     
 
Linkovi
 
     
     
 
 
     
     
 
   
Zadnji put osvježeno: 20.6.2005.
webmaster:
broj posjeta:
 
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 
Opis projekta/programa

Naziv projekta/programa: Prihvatite izazov

Zemljopisno područje provedbe projekta/programa: Grad Osijek, (grad, gradska četvrt, gradski kotar)
Trajanje projekta: rujan i listopad 2007.g.

Kratak opis projekta:
Primarni cilj: permanentna edukacija djece u prirodi, druženje i stjecanje novih znanja kroz igru – izviđački poligon,
Aktivnost započinje predstavom u osnovnim školama koje pokažu interes za projekt, predstave će se izvoditi od sredine do kraja rujna 2007. god. Od kraja rujna do kraja listopada odvijat će se edukativno ekipno natjecanje razreda u paljenju vatre na starinske načine (bez šibica i upaljača), gašenje vatre, prelazak orijentacijske staze (s kartom i kompasom), prelazak ekipe kroz mrežu (dvije osobe glume ozlijeđenu osobu), eko radionica – tema: lišće i plodovi, testiranje iz odrađenih aktivnosti.
Korisnici projekta su učenici petih i šestih razreda osnovnih škola s njihovim razrednicima.
Predstave se izvode u školskim dvoranama ili holovima, te ne ovise o atmosferskim prilikama, dok samo izvođenje aktivnosti u prirodi o njima ovisi.

Opis problema/potreba:
U dugogodišnjem radu s djecom na školama uočili smo pozitivan pomak u školskom programu – školu u prirodi, no nažalost smo uočili i nedovoljan angažman turističkih agencija i njihovu manjkavu ponudu u tom smislu, preskupe izlete, uvažavajući socijalni status roditelja, te smo voljni ponuditi nastavnicima rasterećenje u organizaciji i provođenju školskog gradiva za učenike Izvore smo sakupili i od nastavnika s kojima surađujemo, roditelja i ravnatelja. Do sad smo sakupili dosta veliki interesi upite od škola s kojima nismo surađivali. Voditelji udruge su većim dijelom profesori, studenti, instruktori Saveza izviđača hrvatske iz navedenih područja aktivnosti s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, koji to mogu provesti uz tradicionalne izviđačke metode – boravak u prirodi, učenje kroz igru i natjecanje. Ukoliko to djeca savladaju na primjereni način, poboljšavajući sebe bolje će uvažavati svoj tim i pripadnost zajednici u kojoj živi.


Ciljevi:
Opći ciljevi: Permanentna edukacija djece u prirodi, druženje i stjecanje novih znanja kroz igru i izviđačke metode.
Specifični ciljevi: Promocija izviđačkog programa i aktivnosti, pokretanje izletničkih družbi na osnovnim školama i gradske izletničke lige, prevencija od negativnih utjecaja života u gradu, pomoć nastavnicima u izvođenju školskog gradiva od 5 do 6 razreda osnovne škole: Postizanje većeg utjecaja neformalne rekreacije djece, boravkom u prirodi, poticanje istraživanja svijeta oko nas za korisnike novim metodama i poboljšanje timskog rada djece i učvršćivanje stavova mladih za bolji uspjeh.

Aktivnosti:
Aktivnost započinje predstavom u osnovnim školama koje pokažu interes za projekt, predstavu vodi izviđački voditelj Edi Perić iz Splita. U svakom terminu se natječu samo ekipe iz jedne škole, ekipa broji 5-6 mješovitih članova iz razreda. Sami izazov se sastoji od prelaska staze sa slijedećim disciplinama:
prelazak orijentacijske staze – na karti je ucrtan pravac kretanja sa startom, kontrolkama i ciljem: svaka kontrolka je označena brojem, zastavicom i štekačem, na svakoj kontrolki se održava jedna od aktivnosti (koju vode kontrolori uz edukaciju i naputke). Bitno je doći na kontrolnu točku po svom azimutu na karti uz pomoć kompasa.
-paljenje vatre na starinske načine (bez šibica i upaljača) ekipi će biti prezentirani načini paljenja vatre (lukom, kresivom, optikom i žicom s baterijom) među kojima će se svaka ekipa opredijelit.
-gašenje vatre, - ekipa mora napuniti spremnik i zatim ugasiti vatru.
-prelazak ekipe kroz poligon i mrežu, svaki član ekipe glumi jednu ozljedu ili poteškoću (prva osoba je slijepa, slijedeći u redu je gluh, nema jednu nogu, nema ruku, zadnji je zdrav…
-eko radionica – tema: lišće – bojanje lišća i stavljanje otiska na hamer papir.
-traženje zakopanog blaga – u kovčegu je slatka nagrada ali i test koji ekipa mora završiti u roku od 15 minuta. To je ujedno i cilj.
-izviđačke igre za upotpunjenje slobodnog vremena dok se ne evaluiraju rezultati, nakon kojeg slijedi proglašenje pobjednika i dodjela priznanja i pehara za prvo mjesto.

Očekivani rezultati:
Razvoj natjecateljskog i ekipnog karaktera sudionika, novi pristup dopuni školskog programa i jačanje osjećaja pripadnosti kod djece. Novitete u provođenju slobodnog vremena, poboljšanje izletničke kulture. Stjecanje novih vještina. Približavanje programa i aktivnosti izviđača mladima i korist izviđača lokalnoj zajednici.

Ciljna skupina:
Korisnici projekta su učenici petih i šestih razreda osnovnih škola s njihovim razrednicima iz grada Osijeka. Očekivani broj korisnika je 500 djece

Evaluacija projekta/programa:
Evaluacija projekta radit će se u tri kategorije:
1. Ostvareni uspjeh ekipa - za svaku aktivnost će se dodjeljivati bodovi – realna evaluacija o postignutom znanju sudionika.
2. Evaluacija projekta od strane voditelja aktivnosti – služi za eventualne izmjene pravila ili vođenja aktivnosti, samokritičnost iskazuje se u bodovanju aktivnosti i voditelja od strane ostalih voditelja.
3. Evaluacija aktivnosti od strane nastavnika, naknadna evaluacija služi za prikupljanje informacija i utisaka korisnika

Osobe odgovorne za provedbu projekta/programa:
- Stanko Horvat, voditelj projekta, zamjenik načelnika, član Vijeća Saveza izviđača hrvatske, instruktor, student elektrotehničkog fakulteta, završen tečaj za eko-animatora Apetlon ‘98 – Austrija. Volonter od 1994. god. (priložen CV)
- Igor Miklavčić, načelnik udruge, profesor, instruktor, regionalni voditelj tima za program, volonter od 1988. god. Suradnik pri Astronomskom društvu Valpovo, voditelj informatike u UOPHBDR Osijek.
- Darko Miklavčić, pomoćnik načelnika zadužen za odnose s javnošću, grafički dizajner, turistički djelatnik, instruktor, povjerenik Saveza izviđača hrvatske za Osječko-baranjsku županiju, volonter od 1988. god. Osnivač "IAESTE" Osijek-udruge za razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti 1999. god. Volonter u UOPHBDR Osijek,
- Tanja Vujasinović, pomoćnik načelnika zadužen za program izletničkih družbi, odgajatelj u dječjem vrtiću, član tima Saveza izviđača hrvatske za naobrazbu voditelja, instruktor, volonter od 1995. god.
- Darijo Jurišić, pomoćnik načelnika, dosadašnji državni načelnik Saveza izviđača hrvatske za naobrazbu voditelja, viši instruktor, volonter od 1993. god. Volonter: Proni centar Osijek. Osnivač, tajnik i volonter športske udruge pravnog fakulteta "Pravos".
- Zdenko Popović, dopredsjednik udruge, državni instruktor, član državnog tima Saveza izviđača hrvatske i voditelj tima specijaliziranih izviđačkih jedinica za rad na vodi, završen tečaj za eko-animatora Apetlon ‘98 – Austrija.Volonter od 1966. god. Sudionik Domovinskog rata – Civilna zaštita, voditelj aktivnosti za djecu Centar za skrb HV.

Plan provedbe projekta/programa

Aktivnost Razdoblje provedbe Odgovorna osoba
Dogovor s ravnateljima Kolovoz 2007. g Tanja Vujasinović
Izrada materijala, prospekata, nagrade, amblemi, priznanja Kolovoz – rujan 2007. g Darko Miklavčić
Predstava 17.-28. rujan 2007. g
Darijo Jurišić
Aktivnost - izazov
22. rujan – 28. listopad 2007. g Stanko Horvat
Evaluacija, izvještaj, web
listopad – studeni 2007. g Igor Miklavčić

 

Voditelj projekta: Stanko Horvat
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Ured: Kaštelanska 42b
Crkvena 95 b
31000 Osijek