Udruga izviđača
"Slavonski hrast"
Osijek
Scout Troop
"Quercus"
Osijek
Izbornik
Zelena strana grada
 
     
 
 
     
     
     
 
Udruga
 

Ustroj

 
 
 
 
 
     
 
 
 
Za članove
 
     
     
 
 
 
     
     
 
Linkovi
 
     
     
 
 
     
     
 
   
Zadnji put osvježeno: 1.4.2005.
webmaster:
broj posjeta:
 
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 
Opravdanost projekta:

U današnje vrijeme kada svi znakovi industralizacije vode k jednom, globalnom onečišćenju, potreba za ekološkom svijesti građana je potrebnija nego ikada.
Naš grad je možda jedan od najzelenijih u Hrvatskoj, ali pitanje je: znamo li da u našem gradu rastu i neke iznimno rijetke biljke na koje treba obratiti pozornost i zaštititi ih.
Također svjedoci smo sve većeg odbacivanja božičnih drvaca, te bi i ove godine pokušali utjecati na svijest građana , da kupuju božična drvca u kaljićima.

Cilj i svrha projekta:

Edukacija građana, podizanje ekološke svijesti, te uključivanje građana na sudjelovanje u zaštiti okoliša u vrijeme trajanja projekta, ali i naknadno korištenjem interaktivnog CD-a, brošura i priručnika s idejama za "zeleniju budućnost". Zatim provođenje djela izviđačkog programa, a korist bi imali svi građani našega grada.


Detaljan opis projekta – etape odvijanja projekta:

Ukoliko se projekt prihvati, njegovo provođenje će započeti početkom lipnja, a biti će popračen u javnim medijima i putem Interneta.

Lipanj:.
Dogovor s nadležnim službama (Unikom, Zelenilo, gradska uprava). Izrada herbarija grada Osijeka uz uklučivanje građana u njegovu izradu. Pronalaženje rijetkih vrsta biljaka na području grada Osijeka. Briga o mladim stablima na Jugu 2, jer na tom području imamo najviše svojih članova. Početak izrade interaktivnog CD-a.

Srpanj, kolovoz:
Nastavak brige o mladim stablima na području Juga 2. Nastavak izrade CD-a, brošure o zaštiti božičnih drvaca, priprema priručnika zelena strana grada.

Rujan:
Radionice pri osnovnim školama, natječaj u izradi foto-herbarija. Izrada i postavljanje prigodnih tabli uz zaštičene i rijetke vrste bijaka, provođenje ankete. Tisak priručnika i CD-a.

Listopad:
Prezentacija izrađenih herbarija, zanimljive igre za odrasle i djecu na temu ekologije (prepoznavanja biljaka, reciklaža, kompostiranje…).
Podjela interaktivnih CD-a, priručnika, naljepnica i brošura prisutnima, te svima koji su sudjelovali u projektu.

Studeni:
Promocija rezultata akcije – zelena strana grada, podjela brošura o zaštiti božićnih drvaca i kampanja za kupnju živih božićnih drvaca.

Spomenuti CD će sadržavati: Eko kviz, malu enciklopediju zaštičenih vrsta našega grada (sa slikama i objašnjenjima, anegdotama iz naroda…), karte grada s ucrtanim mjestima na kojima se nalaze zaštičene biljke. Te informacije o projektu, sponzorima, izvoditeljima.
Osim navedenih aktivnosti pokušat čemo uz stručnu pomoć uzgojiti mladice nekih rijetkih biljaka, s kojima će se uz prikupljena živa božićna drvca, nastojat ozeleniti površina na periferiji grada, ili u bližoj okolici.

Izvoditelji:

Udruga izviđača «Slavonski hrast» Osijek
Odgovorne osobe za izvođenje projekta:
Tena Benaković
Stanko Horvat – Stiv

Vrijeme trajanja projekta:

Projekt će trajati od početka lipnja 2004. do sredine studenog 2004., odnosno oko 6 mjeseci.

 
fotoherbarij-nagrađene fotografije
fotografije s aktivnosti
<-- povratak
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Ured: Kaštelanska 42b
Crkvena 95 b
31000 Osijek